11 Ağustos 2008 Pazartesi

Haliç Tersanleri 2,

istanbul'da haliç'in kuzey kıyısında ii.mehmet tarafından 1455 senesinde kurulmasına başlanan büyük tersane. kasımpaşa deresi ile atatürk köprüsü arasında kalan 75.000 metrekarelik bir alana yayılmış durumdadır. rıhtım uzunluğu 457 metredir. iki inşa kızağı ve üç kuru havuzu bulunmaktadır.

istanbul'un fethinden sonra bizans'tan kalan küçük tersanelerin kullanımı yerine haliç'te yeni bir tersane inşasına karar verildi. yeni tersane, önceleri bir kaç bölüm ile bir divanhane ve meclisten oluşuyordu. on altıncı yüzyılda güzelce kasım paşa'nın sadaret kaymakamlığı sırasında da tersane-i amire'ye oldukça büyük yatırımlar yapıldı ve bir çok açıdan takviye edildi.

gemicilik teknolojisinin gelişmesine paralel olarak tersane de genişledi. tersane'ye özellikle cezayirli hasan paşa ve küçük hüseyin paşa zamanlarında büyük yatırımlar yapıldı ve modern bir görünüm arz etmesi sağlandı. fakat osmanlı devletinin gerilemesi ile birlikte tersane de geriledi. özellikle işgal yıllarında tersane harap bir vaziyette idi. lozan anlaşmasındaki istanbul ile ilgili maddeler haliç tersanesinin deniz kuvvetleri ile olan ilişkisini çok kritik bir duruma sokuyordu. bu yüzden bu tersane 1930-31 senesinde gölcük'e taşındı. tersane günümüzde eski önemini kaybetmiş durumdadır.

eksisozlukten alıntı

Hiç yorum yok: